Ett nytt steg i livet

US Nytt steg IMG 0248

En ny bostad, ett nytt område och dessutom en ny stad. 2021 blev förändringens år för Birgitta Arosenius, som sålde sin lägenhet i Vänersborg och flyttade till nyproducerade HSB brf Blanka i Lindholmshamnen – ett steg hon inte ångrar. 

När tanken väl hade slagit Birgitta Arosenius – att sälja sin bostad i Vänersborg och flytta till Göteborg – började hon söka alltmer aktivt på Hemnet.  

– Jag hade funderat på en förändring, eftersom jag kände att det var dags för något nytt. Det slog mig att det kunde vara spännande att bo i en storstad, samtidigt som jag ville komma närmare barnen. På så sätt blev Göteborg ett naturligt alternativ, eftersom det även fungerade bra med mitt jobb, berättar Birgitta Arosenius. 

Spännande förändring 
Med tidens gång blev Birgitta alltmer intresserad av nyproduktion. När hon tittade på objekt som var ute till försäljning fastnade hon för HSB brf Blanka i stadsdelen Lindholmshamnen, en stadsdel som är på frammarsch och som framöver kommer att fyllas med service, skolor, barnomsorg och restauranger. Det byggs en hel del och Birgitta tycker att det är roligt att följa vad som händer. Inte minst uppförandet av Nordens högsta hus, som hon ser från sitt sovrumsfönster.  

Flytten till Göteborg gick i somras efter två års väntan, något som passade Birgitta bra. 

– Jag fick tillfälle att sälja min lägenhet i lugn och ro, samtidigt som det blev gott om tid att sortera, rensa och packa. Jag har i stort sett halverat min boyta, vilket känns skönt på flera sätt. 

 En smidig process 
Trots att försäljningen redan hade kommit igång när Birgitta kontaktade säljaren, så fick hon en lägenhet som har det mesta hon önskade sig. Det är en trea på femte våningen med trevlig balkong och utsikt över innergården. 

– Standarden är hög, men jag är ändå glad att jag kom in tidigt i processen. På så sätt fick jag tillfälle att göra vissa tillval i kök och hall. Just det har varit roligt med nyproduktion – det känns som att jag har fått göra lägenheten till min egen, säger Birgitta Arosenius. 

Att köpa bostad under pandemin har inte varit helt enkelt, men Birgitta tycker ändå att det har varit en trygg och smidig process med bra kontakter, tillvalsmöten och flera visningar av huset under byggets gång. Under året skedde inflyttning i olika etapper och i föreningen bor nu människor i alla åldrar. 

– Jag gillar verkligen ”nybyggarandan”, säger Birgitta Arosenius. Vi är alla i samma sits, eftersom vi har flyttat in i något helt nytt och nu ska vi göra någonting bra av detta. Det är en fantastisk möjlighet och jag är glad att jag vågade ta steget. 

  

HSB brf Blanka 
Lindholmshamnen Göteborg
 

År: Inflyttningen genomfördes under 2021 
Lägenheter: 122 moderna lägenheter ritade av Wingårdhs arkitekter. Bostäderna har öppna planlösningar och en takhöjd på 2,60 meter som lägst. De flesta lägenheter har minst en balkong eller uteplats.  
Hållbarhet: Husen har ett tydligt hållbarhetsfokus och är uppförda enligt miljömärkning Svanen. Här finns ett genomtänkt miljörum och brf Blanka har även en egen cykellounge. Det är en gemensam lokal där de boende kan förvara och reparera sin cykel, eller bara ta en kopp kaffe i soffan och umgås med grannarna. Här erbjuds också möjligheten att låna eldrivna lådcyklar från den gemensamma cykelpoolen. 
Utemiljö: På den lugna innergården finns pergolor, lekplats och odlingsplatser för de boende.  
Övrigt: I föreningen finns övernattningslägenhet och gemensamhetslokal med uteplats. 23 av lägenheterna såldes inom ramen för projektet HSB Dela, som ska göra det lättare för unga att komma in på bostadsmarknaden genom att HSB går in och delar på köpet.