Skip to main content

Återbruk vid nyproduktion – viktigt för att nå klimatmålen

US Vardefullt samarb DSC 1581

Återbruk av byggmaterial är en viktig förutsättning för att HSBs nyproduktion ska kunna bli klimatneutral år 2040. Som ett led i den omställningen vill HSB Göteborg vara en av de drivande krafterna på lokal nivå för att etablera en återbruksmarknad inom byggbranschen.

HSB Riksförbund har kommit fram till gemensamma klimatmål för hela förbundet och har under året tagit beslut för att snabba på omställningen. Ett maxtak för klimatpåverkan i nyproduktion infördes i januari 2022. All nyproduktion ska vara klimatneutral 2040 och 2045 ska nyproduktionen vara hållbar i alla sina processer.

– Det är starkt att alla 25 föreningar i förbundet kunnat enas och komma fram till de här målen, säger Lizz Wiklund, hållbarhetschef på HSB Göteborg.

Cirkulära lösningar är ett sätt att nå de nya klimatmålen, framför allt genom återbruk av byggmaterial. Det som idag ses som avfall betraktas som en resurs i det cirkulära byggandet.  

Lizz ger ett exempel:
– Nyproducerade fönster innebär en belastning på klimatet första gången de sätts in i en byggnad. Men när de sen återanvänds i en om- eller nyproduktion blir klimatpåverkan noll. Här finns mycket att göra för att skapa en efterfrågan och ett utbud. Och fastighetsägarna har ett stort ansvar, säger hon.

HSB Göteborg är en av cirka 40 privata och offentliga aktörer inom Göteborgs fastighets- och byggbransch som, tillsammans med Göteborgs Stad, valt att skriva under det som kallas Det cirkulära handslaget.

– Det är en avsiktsförklaring för att vi tillsammans ska åstadkomma en fungerande marknad för bland annat återbrukat byggmaterial. Det innebär att vi ska fråga efter återbrukat material när vi bygger nytt. Detta är en början och det kommer ta tid att bygga upp en marknad. Kanske får vi acceptera att endast få delar i ett projekt är återbrukat medan resten är nytt, under en uppbyggnadsfas de närmaste åren, säger Lizz.

En avsiktsförklaring är en frivillig överenskommelse, men Lizz är övertygad om att den väger tungt i sammanhanget.

– Om tillräckligt många i branschen sätter ner foten blir det svårare att stå utanför. Och här handlar det om 40 aktörer som alla kommer att jobba mot samma mål. Bland annat genom att ställa krav på återbrukat material i sina förfrågningsunderlag.

En undersökning som HSB gjort visar att allt fler vill bo och leva cirkulärt, och särskilt tydligt är detta bland unga. De delar gärna på både utrymmen och redskap och köper ofta begagnat. Cirkulära lösningar är något som HSB Göteborg jobbar med allt mer, inte minst i de kreativa forskningsprojekten i HSB Living Lab, för framtidens hållbara boende. 

– Att HSB Göteborg är en del av Det cirkulära handslaget lokalt innebär att vi vill öka takten på klimatomställningen. Vi vill gå i bräschen och påverka genom konkret handling, annars kommer vi inte att nå de mål som vi själva satt upp, säger Lizz.