Skip to main content

Ett år med många event och aktiviteter

Digital demokrati ima177098

2022 blev ett år fyllt med många medlemsaktiviteter. Medlemmarna har tagit del av föreläsningar, guidade vandringar och filmvisningar, som handlat om allt från att köpa och sälja sin bostad till att odla på balkongen. Hållbarhet har varit ett tema i flera av eventen.

Uppslutningen har varit god och den positiva responsen har visat att människor längtat efter att återigen få träffas och delta i sociala sammankomster nu när pandemin är över, framhåller Ann Åfeldt, ansvarig för utbildning och medlemsutveckling på HSB Göteborg.

– Med 75 000 medlemmar gäller det att tänka brett. Våra event är medlemsförmåner som vi hoppas ska uppskattas av så många som möjligt, säger Ann.

Föreställning värd att vänta på
De filmvisningar som vi bjudit in till har riktat sig till målgruppen barn och unga. Filmen ”Mamma Mu hittar hem” lockade de minsta medan filmen ”Don’t you worry darling” framför allt vände sig till bosparare som just fyllt 18 år, med en uppmuntran om att fortsätta bospara för framtiden. Runt 400 personer slöt upp vid varje filmvisning.

– En föreläsning som vi väntat på i två år kunde nu äntligen bli av, nämligen Özz Nujens och SaraClaes Schmitdt’s föreställning ”Vart är vi på väg”. Den fyllde salongen på Filmstaden och kunde även följas via länk. Det var en föreställning som vred och vände på våra fördomar om andra människor, mångfald och jämställdhet och gav oss många skratt, berättar Ann.

Guidningar och webbinarium
Intresset för de guidade stadsvandringar som anordnats i Klippans kulturreservat har varit stort.

– Vi planerade för fyra tillfällen men fick utöka till åtta! Verkligen kul att få ett sådant gensvar, säger Ann.

Många medlemmar har också varit nyfikna på hur det är att bo i HSB Living Lab, huset som är ett forskningsprojekt om framtidens hållbara boende.

– Tre guidade besök har genomförts där i under 2022, berättar Ann.

Ett webbinarium om att odla på balkongen, med trädgårdsjournalisten Ulrika Flodin Furås, lockade många deltagare.

– Det går faktiskt att odla både träd och buskar och mycket ätbart på en så liten yta som en balkong. Inte ens skugga behöver vara ett hinder. Föreläsningen fungerade väldigt bra som webbinarium, tycker Ann.

Familjedagar för gemenskap
Hon vill även passa på att nämna familjedagarna som anordnas i samarbete med Länsförsäkringar för HSB Göteborgs bostadsrättsföreningar.

– Familjedagarna är en möjlighet för bostadsrättsföreningar att få en gemensamhetsdag utan kostnad, med roliga aktiviteter för barn, fika och korvgrillning. Länsförsäkringar håller i hela arrangemanget. Sju bostadsrättsföreningar har haft familjedag under året.

Tema hållbarhet för styrelser
Den 9 juni anordnades årets ordförandeträff på Lindholmens Science Park där ledamöter i bostadsrättsföreningarna deltog. Efter två år av coronapandemi var intresset för personliga möten och utbyte av erfarenheter stort.  

– De här träffarna är ett sätt för oss på HSB Göteborg att hålla dialogen i gång med bostadsrättsföreningarna. Vi ligger i framkant inom flera områden och vill gärna informera om hur våra tjänster kan underlätta för föreningarna. Till exempel inom hållbarhetsfrågor, som var temat för årets träff, berättar hållbarhetschef Lizz Wiklund.

De inbjudna fick bland annat veta mer om Göteborgs Stads klimatkontrakt, som innebär att staden utsetts av EU som en av hundra städer som ska gå före och visa vägen för att nå klimatneutralitet. Information gavs också om HSBs satsning på en egen solcellspark för medlemmar, vilket ger också bostadsrättsföreningar möjlighet att köpa andelar.

– Dessutom delade vi ut priset Den hållbara idén till HSB brf Lindegården som förvandlat delar av föreningens gräsmatta till äng för att gynna den biologiska mångfalden i samverkan med de boende. Tanken med priset är att den goda idén ska inspirera andra föreningar att göra hållbara åtgärder, säger Lizz.

500 förslag från medarbetarna
Ytterligare ett event med hållbarhetstema var den medarbetardag som ägde rum den 20 september på Elite Park Avenue i Göteborg. Alla medarbetare på HSB Göteborg var inbjudna och hela 327 personer deltog. Glädjen var stor över att åter kunna träffas, mingla och byta erfarenheter, efter två år av social distansering.

– Vi diskuterade bland annat FN:s klimatpanel och Agenda 2030 och hur vi som organisation kan ta samhällsansvar. De nya klimatmålen som antagits med vetenskapligt baserade mål om klimatneutralitet till 2040 är en milstolpe i det arbetet och omfattar hela värdekedjan från leverantör till kund, berättar Lizz.

Under eftermiddagen steg energin ytterligare då medarbetarna samlades i workshops för att arbeta fram idéer och förslag på klimatåtgärder som kan leda fram till de övergripande målen.

– Tillsammans åstadkom medarbetarna över 500 konkreta förslag som vi har strukturerat och prioriterat till ett fantastiskt smörgåsbord som alla chefer på HSB Göteborg kan ta del av och införliva i verksamhetsplanerna för 2023–2025, säger Lizz.