Skip to main content

Hur gör vi styrelsearbetet mer attraktivt?

 

US Fran lokal till hem dummer UH xs FizTk unsplash

Att väcka fler medlemmars engagemang för styrelsearbete är på sikt en fråga om att trygga demokratin inom HSB. Det framhåller HSB Göteborgs styrelseordförande Lena Carlberg.

Engagemang finns hos många medlemmar, enligt Lena Carlberg. Men det gäller att skapa rätt förutsättningar och göra det enklare att vara förtroendevald.
Den demokratiska tanken är central inom HSB.
– Utan en fungerande demokrati finns inte bostadsrätten, som vi känner den idag, säger Lena.

2022 har varit ett år då vi efter pandemin återvänt till det ”nya normala”, och kunnat ha fler fysiska möten.
– Vi har riktat blicken på en utmaning som pågått under längre tid. En fråga som många bostadsrättsföreningar brottas med, ja föreningslivet över huvud taget; Hur gör vi styrelsearbetet mer attraktivt? Hur lockar vi fler medlemmar att engagera sig? Engagemang i sakfrågor finns nog, men man är inte så benägen att sitta i styrelser, säger Henrik Wolfbrandt, ansvarig för parlamentarisk verksamhet på HSB Göteborg.
– Det här ska vi möta och göra något åt, säger han och håller med Lena om att det behöver bli enklare att vara förtroendevald.

Insikt väcker engagemang
HSB Göteborg hittar olika sätt att hjälpa bostadsrättsföreningar, så att de kan fungera så bra som möjligt. Här finns också nyckeln till att öka intresset för styrelsearbetet, menar Henrik.
-För att det ska bli mer attraktivt att jobba i en styrelse, får det inte ta för mycket tid. Framför allt inte schemalagd tid, med ett visst antal timmar i veckan. Där är vår tanke sedan många år att vi ska jobba med stöd och rådgivning, för att underlätta för styrelserna att ta olika beslut.

"Vi erbjuder en rad tjänster inom förvaltning,
som gör att förtroendevalda kan släppa rollen som utförare och i stället ägna sig mer åt föreningens målsättningar och strategiskt arbete."

Insikt väcker engagemang
Utbildning och transparens är andra delar i HSBs demokratiarbete som är viktiga för att locka till framtidens förtroendeposter.
– Under 2022 presenterade vi ett nytt koncept, ”Nyfiken på styrelsearbete”, som vänder sig brett till medlemmar, där vi beskriver hur spännande och givande det kan vara med styrelsearbete. Att sitta i styrelsen är bästa sättet att vara med och påverka sitt boende, att trygga ekonomin och bidra till det goda boendet, säger Henrik.

Måste inte vara expert
Även om intresse och vilja finns, frågar sig en del om de har tillräcklig kunskap för att ro ett styrelseuppdrag i land. Henrik menar att vanligt förnuft brukar räcka långt.
– Och har föreningen hjälp genom HSBs olika tjänster, exempelvis ekonomisk förvaltning, kan det vara en trygghet som gör att många vågar ta steget in i styrelsen utan att känna att de måste vara experter. Tillgång till HSB-ledamoten, som kommer in med ett annat perspektiv, är också en stor trygghet i styrelsearbetet.

Svagt intresse är en risk
Det finns risker med att färre medlemmar intresserar sig för bostadsrättsföreningens demokrati. När engagemanget i styrelsen är ljummet kan det utnyttjas av oseriösa personer som vill ta sig in i föreningen för egen vinnings skull.
– Det kan innebära att någon med andra avsikter än föreningens bästa tar plats i en styrelse bara genom att räcka upp handen. Men genom att värna om de demokratiska frågorna, se till att det finns en engagerad styrelse och en valberedning som fungerar kan vi motverka sådana tendenser. Särskilt viktigt är det att ha en aktiv valberedning. Den blir tyvärr många gånger styvmoderligt behandlad trots att den är grundläggande för vår demokrati, säger Henrik.

Mer mångfald behövs
Demokrati är också en fråga om jämställdhet. I brf-styrelserna är fördelningen mellan kvinnor och män ganska jämn. Men på ordförandeposterna är män överrepresenterade. I våras anordnades därför en sammankomst för att locka fler kvinnor till ordförandeposterna, under ledning av HSB Göteborgs styrelseordförande Lena Carlberg.
– Många kvinnor känner sig osäkra inför vad ordförandeskapet innebär, hur mycket tid som tas i anspråk och är rädda att den egna kunskapen inte räcker till. Men vi fick god respons på vårt seminarium och planerar fler aktiviteter för att inspirera och bidra till att öka andelen kvinnliga ordförande, säger Lena.

 

HSB GÖTEBORGS FÖRENINGSSTÄMMA
19 april 2022 på Chalmers Konferens & Restauranger

Antal ombud: 68

Huvudtalare: Johan Nyhus, ordförande HSB Riksförbund, höll ett anförande om HSB Riksförbunds verksamhet samt gemensamma utmaningar och möjligheter inom HSB.
Styrelsens ordförande Lena Carlberg höll inledningsanförande och presenterade styrelsens ledamöter.
Vd Lars Göran Andersson redogjorde för verksamheten 2022, HSB Göteborgs utveckling och framtida utmaningar.

Beslut: Oförändrade medlemsavgifter för 2023.

Ny styrelse: Lars Ivarson, Haris Huric och Ingrid Bexell Hultén, omvaldes som ordinarie ledamöter på två år. Lena Carlberg, Lennart Löfgren, Emma-Kara Nilsson, Jens Axelsson och Anna-Karin Norrman kvarstår som ordinarie styrelseledamöter.

Styrelsens ordförande: Lena Carlberg omvaldes som styrelseordförande på ett år.

Föreningsgranskare: Michael Bjärnesjö, omval, och Malin Michaelson, nyval, valdes som föreningsgranskare på ett år.

Ombud till HSB Riksförbunds föreningsstämma 2023: Stämman beslöt att ge styrelsen mandat att utse ombud till HSB Riksförbunds föreningsstämma 2023.

Valberedning: Pia Eriksson (ordförande) och Stina-Kajsa Melin valdes som valberedare på två år. Kågan Karlsson och Thomas Andersson kvarstår som valberedare.
Behandling av en motion.

Avtackning: Avgående föreningsgranskare Kajsa von Oldenskiöld avtackades av stämman.

HSB RIKSFÖRBUNDS ÅRSMÖTE
18 maj 2022

Röstlängd: 163 röster av totalt 165 deltog.

Beslut: Medlems- och serviceavgift till HSB Riksförbund, maximalt sparbelopp för HSBs bosparande, val av revisorer och föreningsgranskare, uppdatering av HSBs kompass och HSBs kod för föreningsstyrning.

Motioner: Behandling av tre motioner.

HSB RIKSFÖRBUNDS EXTRA ÅRSMÖTE
16 december 2022 via poströstning

Röstlängd: 161 röster av totalt 165 deltog

Beslut: Nya normalstadgar för HSB bostadsrättsförening.