Skip to main content

Lyckad flytt till lägenhet med utsikt

SIDA Efterfragade tjanster


Anette och Olof Knape bytte villalivet mot en taklägenhet i HSB brf Esplanaden i Nya Hovås. "Villakänslan är kvar men nu har vi tid över till annat än att fixa med hus och trädgård. Vi går omkring och stortrivs hela tiden, både med lägenheten och området”, säger Olof.

Yrkeslivet håller på att fasas ut för en ny tillvaro, med mer tid. Olof är tandläkare och har tidigare drivit egen klinik, Anette är tandsköterska.
– Vi har i många år haft både villa och sommarstuga. Till slut upplevde vi att vi aldrig kunde vara riktigt lediga, på grund av hus- och trädgårdsarbete på två ställen, förklarar Olof.
Villan i Kullavik är såld och i november gick flytten till parets nya hem – en av de unika takvåningarna i brf Esplanaden.
– Lägenheten ser nästan ut som en villa, placerad på taket, med stor terrass runtom. Jag som är höjdrädd var lite orolig för hur det skulle kännas att titta ut. Men taken nedanför oss är sedumtak, alltså klädda med gröna växter, så jag känner inte av att jag är högt upp. Det är bara vackert, säger Anette. 

”Vi går runt med en go’ känsla och bara njuter, av våningen och utsikten. Av att allt är nytt och fräscht” 

Småstadskänsla
Nya Hovås är en ny stadsdel med varierad bebyggelse söder om Göteborg, nära hav och skog.
– Det vi uppskattar är att området är som en egen liten stad i staden. Här finns små kvarter med butiker och restauranger samtidigt som naturen är så nära. Läget är jättefint, säger Olof.
De har vänner som redan bor i området och ser fram emot tätare umgänge där de kan ses på någon kvarterskrog för en bit mat då och då.
De har redan en bra känsla vad gäller gemenskapen i huset, framhåller Olof, som eventuellt kan tänka sig ett engagemang i en framtida brf-styrelse så småningom.

Vardagsmys 
Olof och Anette har tre vuxna söner och har nu kommit närmare två av dem. En av dem bor sedan tidigare i Nya Hovås och en annan bor med sin familj i Billdal, som ligger bara några kilometer bort.
– Redan dagen efter vi flyttat in ringde vårt  tolvåriga barnbarn och ville komma upp till oss efter skolan medan han väntade på att hans träning skulle börja. Det är så mysigt att kunna ses så spontant i vardagen, säger Anette.

HSBs Göteborgs showroom
I en nyproduktion kommer kunden in tidigt i processen och kan sätta sin prägel på lägenheten före inflyttningen.
– Vi ville göra en liten förändring i planlösningen genom att sätta igen en dörr, och det var inga problem att få gjort, säger Olof.
Några tillval ville de också göra. Anette gillar heminredning och fick mycket inspiration från HSB Göteborgs showroom – en utställning där alla material- och inredningsval till det nya boendet visas.
– Jag visste att jag ville ha ett grått kök. Men fick också spännande tips på tuffa inredningsdetaljer som jag själv aldrig skulle tänkt på. Så nu har vi till exempel en svart kran i köket! Mycket snyggt, säger Anette.

Bosparat sen ungdomen
Tack vare många års bosparande i HSB och höga poäng fick paret möjlighet att välja lägenhet först av alla intressenter.
– Jag började bospara redan som 25-åring, sedan jag tittat på en lägenhet i HSB som bara bosparare fick köpa. Då insåg jag att det vore klokt att börja bospara, och det hann att bli många poäng fram till nu, säger Olof.

”Go’ känsla”
En vecka efter inflyttningen är så gott som alla lådor uppackade och möblerna på plats.
– Det enda som återstår är att fixa persienner och där har vi anlitat företag via HSBs medlemsförmåner som ska få lämna offert. Det känns väldigt smidigt, tycker Anette.

Ni saknar inte villan?
– Det här känns fantastiskt bra! Vi går runt med en go’ känsla och bara njuter av våningen och utsikten. Av att allt är nytt och fräscht, säger Olof entusiastiskt och Anette håller med:
– Och att det är så bra ljudisolerat. Vi hör inga ljud från gatan.

 

HSB brf Esplanaden
Nya Hovås Göteborg 
 

År: Inflyttning i november 2022.

Lägenheter: 62 lägenheter på 1 – 5 rum och kök, varav tre är utformade som eleganta taklägenheter med generösa terrasser. Lägenheterna är ritade av Wingårdhs arkitekter.

Hållbarhet: HSB brf Esplanaden byggs enligt miljömärkningen Svanens krav för flerbostadshus. I anslutning till de nyproducerade bostäderna finns en privat, gemensam gård med plats för umgänge med vänner och grannar. I föreningen finns även en gemensamhetslokal för styrelsearbete eller andra festligheter. Den fungerar också som övernattningslägenhet.

Utemiljö: Levande småstadskvarter med blandad bebyggelse. Husen gränsar till den grönskande Krogabäcksparken och ett stenkast bort finns skogen och havet.

Övrigt: Lägenhetsförråd och föreningens garageplatser är placerade i källaren under huset.