Skip to main content
  • VERKSAMHET

Vd har ordet Samhället hade precis börjat pusta ut efter coronapandemin, då kriget i Ukraina plötsligt bröt ut. Händelsen kom att prägla 2022 med stigande räntor och materialkostnader, skenande energipriser samt en svag bostadsmarknad. HSB Göteborg, liksom många andra i branschen, påverkades kraftigt av det osäkra omvärldsläget. Men under året fanns trots oroligheterna flera positiva inslag. Och med en stabil ekonomi i grunden har HSB Göteborg goda förutsättningar att rida ut stormen.

Hör vd Lars Göran Andersson om året som gått.

Se film

Om HSB Göteborg

Boendet är vår trygghet. Därför vill vi utveckla bostadsmarknaden och samhället i stort.

Läs mer

Våra värdeord

Engagemang
Trygghet
Hållbarhet
Omtanke
Samverkan

Vår organisation

HSB Göteborg är en av landets största HSB-föreningar med drygt 75 000 medlemmar.

Läs mer

 

"Tillsammans
skapar vi det
goda boendet"

Året i korthet Under 2022 har verksamheten kunnat återgå till något vi känner igen från tiden före pandemin, men med en hel del nya insikter. Vi har bland annat tagit de digitala verktygen till oss som komplement i våra möten med kunder, medlemmar och medarbetare. Här följer några glimtar från året som gått.

 

ÅRSSTÄMMA Efter två år av digitala stämmor fick vi möjlighet att träffas fysiskt igen. HSB Göteborgs stämma ägde rum den 19 april på Chalmers Konferens & Restauranger med stämmoombud och observatörer på plats. Deltog gjorde även HSB Riksförbunds ordförande Johan Nyhus, som höll ett anförande och agerade mötesordförande under kvällen.

MEDLEMSEVENT MED TEMA HÅLLBARHET Årets medlemsaktiviteter har varit många och välbesökta. Filmvisningar för våra medlemmar har fyllt Filmstadens salonger, liksom en efterlängtad föreställning med Özz Nujen och SaraClaes Schmidt. Hållbarhet har varit ett tema i flera av eventen.

Läs mer

SEMINARIUM OM UNGAS BOSTADSDRÖMMAR Under Frihamnsdagarna i augusti arrangerade HSB Göteborg ett seminarium under rubriken ”Går det åt skogen för oss, så går det åt skogen för framtiden också” – om ungas chanser att få en bostad. Bland annat diskuterades nya kollektiva bostadsformer, där man bor billigare genom att dela på vissa utrymmen.

Läs mer

SPADTAG FÖR BRF SPANJOLETTEN I maj 2022 togs det första spadtaget för 141 lägenheter i Majorna, vid området där Fixfabriken tidigare låg. Detta blir sista etappen i arbetet att förtäta det populära området mellan Sandarna, Klippan och Kungsladugård. Här byggs attraktiva bostäder med närhet till caféer och restauranger, Slottskogen och Göteborgs hamninlopp.

Läs mer

FRAMSTEG I TOMTRÄTTSFRÅGAN Göteborgs Stad har gått med på en uppgörelse, sedan fyra stora bostadsrättsföreningar tillsammans med HSB Göteborg tagit frågan om oskäliga tomträttsavgälder till mark- och miljööverdomstolen och fått rätt. Sammanlagt 980 bostadsrätter och ett antal hyresrätter berörs av förlikningen.

Läs mer

MEDARBETARDAGEN GAV 500 HÅLLBARA IDÉER Kreativiteten flödade under Medarbetardagen den 20 september, då så gott som alla HSB Göteborgs medarbetare slöt upp för en heldag tillsammans. Dagens tema var hållbarhet och eftermiddagens workshop resulterade i hela 500 konkreta förslag på hållbarhetsåtgärder för verksamheten.

Se film

76 000

Antal medlemmar

62

Antal inflyttade lägenheter i vår nyproduktion

357

Lägenheter i produktion

336

Antal medarbetare

1 021

Omsättning i Mkr

-20,3

Årets resultat i Mkr

54

Justerad soliditet,%

160

Avräkningslikviditet, %

Bo i HSB Alltsedan starten 1923 har HSB byggt och förvaltat bostäder där människor ska kunna trivas och må bra. Vårt löfte är ett gott och hållbart boende, genom livets alla skeden. Att bygga med sunda material och orsaka så lite utsläpp från våra fastigheter som möjligt är lika viktigt för oss som att skapa trygghet runt bostadsköpet och förvaltningen av bostaden.

 

Filmbilder

Nytt bostadsprojekt i Spinneriet

I området kring Spinneriet, cirka 15 minuter från Mölndals innerstad, planerar HSB Göteborg i samverkan med HSB Mölndal att bygga 160 nya bostäder. Området är ett populärt utflyktsmål med många rekreationsområden och har en intressant fabriksmiljö med anor från 1900-talets början.

Se film 

Efterfrågade tjänster
för hemmet

Hur kan HSB Göteborg underlätta för sina kunder att få tag på seriösa leverantörer av produkter och tjänster för hemmet? Den frågan ställde sig säljaren Karin Pollak på HSB Göteborg efter att i många år ha mött samma typ av frågor från nyinflyttade kunder. Nu har tanken blivit verklighet. 

Läs mer

Våning med utsikt i brf Esplanaden

Beslutet att byta villan mot lägenhet hade mognat fram under några år för paret Anette och Olof Knape. När lägenheterna i HSB brf Esplanaden i Nya Hovås släpptes, slog de till och valde en av de unika takvåningarna. En förändring i livet som de inte ångrar.

Läs mer

Veteraner i Fixfabriken

Nya bostäder växer fram i kvarteren runt den gamla Fixfabriken, som under många år tillverkade fiskeutrustning, strumpstickor och tandpetare. HSB Göteborg bygger här brf Sannaparken och brf Spanjoletten. Möt Fix-veteranerna, som tillbringat större delen av sina yrkesliv i den gamla tegelbyggnaden, och blivit vänner för livet.

Läs mer

Wendelstrand är ett unikt bostadsområde under utveckling, på bekvämt pendlingsavstånd från Göteborg, Mölnlycke och Landvetter. Ett gammalt stenbrott förvandlas nu till bostadskvarter där HSB Göteborg planerar för 220 nya bostäder.

Medlem i HSB HSB vilar på kooperationens grundtanke och ägs av medlemmarna. Tillsammans fortsätter vi att skapa förutsättningar för ett demokratiskt synsätt, transparens och delaktighet i det gemensamma ägandet. Tillsammans värnar vi om det hållbara och goda boendet.

 

film forvaltning

Framtidens förvaltning handlar om data

Våra fastigheter blir allt smartare, tack vare olika digitala lösningar, och fastighetsförvaltningen behöver följa med i utvecklingen. I boendelabbet HSB Living Lab är det mesta som rör driften uppkopplat. Det här huset har blivit en viktig utbildningsplattform för våra förvaltare.

Se film

Engagemang viktigt för brf-styrelser

Vad händer om färre medlemmar vill ställa upp på styrelseuppdrag? Vilka risker kan ett sviktande engagemang medföra för den enskilda bostadsrättsföreningen? ”Engagemang är grunden för vår demokrati”, framhåller Lena Carlberg, ordförande i HSB Göteborgs styrelse och Henrik Wolfbrandt, ansvarig för parlamentarisk verksamhet.

Läs mer

Kvinnligt ordförandeskap

Endast 30 procent av alla ordförande i HSB Göteborgs bostadsrättsföreningar är kvinnor, trots många års arbete för ökad mångfald. För att inspirera fler kvinnor att axla ordförandeskapet anordnades i maj ett välbesökt lunchseminarium, under ledning av Lena Carlberg, ordförande i HSB Göteborgs styrelse.

Läs mer

Hjälp vid
känsliga ärenden

Ibland dyker det upp problem i en bostadsrättsförening som går utöver det vanliga styrelsearbetet. Det kan handla om medlemmar som har missbruksproblem eller andra känsliga frågor. Boendesociala gruppen i HSB Göteborg kan hjälpa föreningen att hantera situationen.

Läs mer

HSB Dela
i Ramselyckan

När Isabel bestämde sig för att flytta hem till Sverige efter många år utomlands blev bostadsfrågan ett problem. Men genom HSB Dela kunde Isabel köpa en nyproducerad lägenhet i HSB brf Ramselyckan och dela kostnaden för köpet med HSB Göteborg.

Läs mer

Utveckling och framtid När vi bygger bostäder har det en stor betydelse för en mer hållbar framtid. Därför står vårt utvecklingsarbete aldrig stilla. HSB Göteborg arbetar sedan länge med egen forskning och innovationer för att påverka bostadsutvecklingen i en hållbar riktning. Grunden för vårt arbete är en stabil ekonomi och styrkan i alla våra medlemmar.

film sannaparken

Innovation i
Brf Sannaparken

Miljörummet är kanske ett rum som man helst inte vill vistas i. Men det är samtidigt ett rum som väldigt många människor besöker. I en studie från HSB Living Lab undersöker man hur miljörummet kan gestaltas på ett nytt sätt för att öka trygghet och trivsel. De nya idéerna blir nu verklighet i brf Sannaparkens miljörum. 

Se film

Unga om
framtidens boende

Vår årliga undersökning av västsvenskars tankar och åsikter om boende, riktade sig det här året särskilt till den yngre generationen. Vi frågade över 1 000 unga i Göteborg hur de ser på sina och andra ungas möjligheter på bostadsmarknaden. Även de allra yngsta fick berätta om sina bostadsdrömmar. 

Läs mer

Grönskande
muralmålningar

I HSB Living Lab pågår flera projekt med levande växter på hus, för att få in mer grönska i städerna. Men att kombinera konst med gröna, levande fasader är ett helt nytt grepp som nu undersöks. Projektet är ett samarbete med street art-konstnären Charlie Granberg och betongtillverkaren Butong.

Läs mer

Det cirkulära köket

I hemmet är det köket som står för den största energiförbrukningen. Både vad gäller elkonsumtion och i form av kasserat material. I forskningsprojektet Det cirkulära köket testas en prototyp med en flexibel lösning som är mer skonsam mot miljön. Köket är installerat i en av HSB Living Labs ettor.

Läs mer

Bättre kontakt
med grannarna

Den digitala tjänsten Grannforum har blivit en succé hos de boende i HSB brf Lindegården i Lerum. Grannforum är ett slutet forum som gör det enkelt att ha kontakt med grannarna – i trappuppgången eller i hela föreningen. Trivseln ökar, liksom engagemanget och tryggheten. 

Läs mer