Skip to main content
  • VERKSAMHET

Utmaningarna som HSB Göteborg ställdes inför under 2023 var de största sedan början av 1900-talet. Hög inflation, stigande räntor och en utbredd oro i samhället påverkade marknadsläget under året. Men 2023 bjöd också på flera positiva inslag. Exempelvis att vi kunde manifestera den utveckling som HSB bidragit till när vi firade HSB 100 år!

Hör vd Lars Göran Andersson om året som gått.

Se film

 

Om HSB Göteborg

Boendet är vår trygghet. Därför vill vi utveckla bostadsmarknaden och samhället i stort.

Läs mer

Våra värdeord

Engagemang
Trygghet
Hållbarhet
Omtanke
Samverkan

Vår organisation

HSB Göteborg är en av landets största HSB-föreningar med drygt 75 000 medlemmar.

Läs mer

 

"Tillsammans
skapar vi det
goda boendet"

Året i korthet Under hela 2023 har HSB firat det goda boendets 100-årsjubileum. Vi har mycket att vara stolta över och se fram emot! Samtidigt har året präglats av konflikterna i världen. HSB står för trygghet, vilket blir särskilt tydligt i tider av oro. Bra bostäder behövs även i framtiden och därför är det glädjande att HSB Göteborg även detta år tagit ett första spadtag till en ny bostadsrättsförening. Här följer några glimtar från året som gått.

FÖRSTA SPADTAG FÖR HSB BRF FOTOGRAFEN Den 27 november var det spadtag för HSBs tredje och avslutande nyproduktionsprojekt i det naturnära och populära området Nya Hovås. Efterfrågan och intresset för de 34 lägenheterna har varit mycket stort, trots den rådande osäkerheten på marknaden.

Läs mer

GULDKANTAD ÅRSSTÄMMA Årsstämman 2023 hölls den 25 april, under parollen ”Årsstämma med guldkant”, med anledning av HSBs 100-årsfirande. Dagen inleddes med mingel vid HSBs trailer på Lindholmen och fortsatte med årsstämma på Lindholmen Science Park med efterföljande middag.

MEDARBETARDAG MED STORT KALAS Årets medarbetardag anordnades gemensamt för HSB Mölndal, HSB Göta, HSB Norra Götaland och HSB Göteborg den 25 augusti på Clarion Hotel Post i Göteborg. På programmet stod bland annat senaste nytt från HSB Living Lab och föreläsning med äventyraren Annelie Pompe. Kvällen avslutades med 100-årsfest, där landets alla regioner delade sina firanden via länk.

100 ÅR AV HEMLÄNGTAN Under 2023 firade HSB 100 år, med en jubileumsturné genom landet, från april till juni. Den 25–27 april stod utställningstrailern uppställd på Lindholmskajen i Göteborg. Där kunde besökarna bland annat ta del av seminarier och se spännande innovationer från HSB Living Lab.

Se film

100 ÅR MED HSB GÖTEBORG Följ med på en resa genom HSB Göteborgs historia! Från det första funkishuset som uppfördes på Fjällgatan i Masthugget 1930, vidare genom decennierna till visionerna om framtidens boende. I tio nedslag får du veta mer om några av de bostadsområden vi byggt och utvecklat under 100 år.

Läs mer

INFLYTTNING I HSB BRF RAMSELYCKAN
I slutet av året kunde köparna flytta in i nybyggda HSB brf Ramselyckan i Öjersjö utanför Göteborg. Föreningen består av 81 lägenheter i åtta småskaliga hus, inspirerade av svensk byggtradition med träfasader i falurött och ockragult. Husen är placerade som i en solfjäder, vilket skapar en luftig känsla.

Läs mer

75 000

Antal medlemmar

118

Antal inflyttade lägenheter i vår nyproduktion

175

Lägenheter i produktion

321

Antal medarbetare

795

Omsättning i Mkr

-91,4

Årets resultat i Mkr

49

Justerad soliditet,%

240

Avräkningslikviditet, %

Bo i HSB HSB har byggt och förvaltat bostäder i 100 år. Bostäder där människor trivs och mår bra. Och det fortsätter vi med. Minst lika viktigt som att bygga nytt är att ta hand om och vårda äldre fastigheter. Det vi utlovar är ett gott och hållbart boende, genom livets alla skeden. 

Nyinflyttad i HSB brf Ramselyckan

Det var läget, nära både Kåsjön och Landvetter, som gjorde att Linda Karlsson valde att flytta in i nybyggda HSB brf Ramselyckan i Öjersjö. Avgörande var också att marklägenheten hade en stor uteplats på hela 20 kvadratmeter. ”Det är nästan som att bo i ett litet radhus”, tycker Linda.

Se film

Bovärdar ökar trivseln

Hyresfastigheter har infört egna bovärdar för att komma närmare sina hyresgäster och skapa en effektivare organisation. Bovärdens roll omfattar fastighetsskötsel men även en del förvaltningsansvar. Lars Rosell, bovärd i Stenungsund/Kungälv, uppskattar det utökade ansvaret. 

Läs mer

Ökad efterfrågan på laddstationer

Allt fler bostadsrättsföreningar vill installera laddstationer för elbil i anslutning till sina fastigheter. HSB brf Glasblåsaren anlitade HSB Göteborg och fick hjälp med projektledning, hela vägen från förstudie till färdiga laddplatser. 

Läs mer

Lokalhyresgäster livar upp

Ett kafé som också är en cykelaffär, en keramikateljé med plats för många och en träningshall för motionärer i alla åldrar – det är några av HSB Göteborgs lokalhyresgäster. När företag och butiker flyttar in uppstår liv och rörelse i kvarteren.

Läs mer

Inför stora renoveringar och ombyggnationer kan HSB Göteborg träda in och projektleda delar eller hela arbetet på plats och vara föreningens kontakt mot entreprenören. HSB brf Skogome tog hjälp att samordna en rad ombyggnationer.

Medlem i HSB Den kooperativa tanken är grunden för HSBs organisation. Vi äger tillsammans, utifrån ett demokratiskt synsätt. Det vi gör bygger på transparens och delaktighet. Med engagerade medlemmar håller vi demokratin levande och stärker känslan av trygghet i vårt boende.

Trygghet allt viktigare

När polarisering och gängkriminalitet ökar i samhället blir frågan om trygghet runt boendet allt viktigare. HSB Göteborg arbetar bland annat med trygghetsanalyser av föreningens fastigheter och utemiljö. Vi erbjuder också juridisk bakgrundskontroll av personer inför val till styrelser.

Läs mer

Demokrati stärker tryggheten

En fungerande demokrati med engagerade medlemmar är oerhört värdefullt för att mota den otrygghet som många upplever idag. ”Vi får inte tappa den goda demokrati som är grunden i HSBs kooperation”, säger Lena Carlberg, ordförande i HSB Göteborgs styrelse.

Läs mer

Återbruk i brf Spanjoletten

Spanjoletten är ett av fyra kvarter i bostadsområdet Fixfabriken i Majorna, på platsen där fabriken med samma namn brukade ligga. Byggnationen av Spanjoletten görs på ett hållbart sätt, genom att återbruka gamla material. Här låter man fönster, garageportar och tegel leva vidare.

Hjälp som räddar grannsämjan

Renoveringsprojekt i fastigheten kan rasera relationer grannar emellan. Det vet Patrik Nordlund och hans kollegor på HSB Göteborgs Boendesociala grupp, som arbetar både förebyggande och med medling i konflikter. Patrik ger sina bästa tips för att främja grannsämjan under renoveringen.

Läs mer

Ny tjänst vid ombyggnad

Stora renoveringar tar ofta mycket tid för styrelsen och kan dessutom bli dyrare än förväntat. Med den nya tjänsten Ombyggnad Komplett tar HSB över byggherreansvaret och går från att bara vara konsult till att bli totalentreprenör för hela ombyggnationen.

Läs mer

Utveckling och framtid HSB Göteborg vill inte bara följa med i utvecklingen av nya bostäder, material och byggande. Vi vill leda den och bidra med nya idéer. Sedan många år driver HSB egen forskning för att påverka bostadsutvecklingen i en hållbar riktning.

 

Lera som byggmaterial

Lera är ett cirkulärt byggmaterial som glömts bort i dagens byggande. Den 5 maj höll HSB Living Lab en temadag om hållbart byggande med lera, där flera av branschens ledande forskare, arkitekter och byggaktörer medverkade. I ett projekt tillsammans med Peab tillverkar HSB Living Lab fasadelement av lera. 

Läs mer

Styrelsearbete
i förändring

Strategiskt styrelsearbete är ett begrepp som handlar om hur vi kan utveckla styrelseuppdraget och göra det mer intressant, hållbart och utvecklande för föreningen. I en tid när färre är benägna att ta ett styrelseuppdrag vill HSB Göteborg visa på en väg framåt som lockar fler att engagera sig.

Läs mer

Hållbart IT-samarbete vinner
Nyttigaste Affären

Nyttigaste Affären delas ut varje år till två eller fler företag som skapat samhällsnytta genom att göra affärer med varandra. 2023 års Nyttigaste Affären gick till företagen Avanix och Vägen ut! Aspektra.

Läs mer

Så blir smarta hem-lösningar
verkligen smarta

Tekniken för smarta hem utvecklas snabbt och intresset från marknaden är stort. Hur avancerad teknik vill vi ha i våra framtida hem? I HSB Living Lab har man testat en ny metod för att hjälpa föreningar och bostadsutvecklare att hitta rätt nivå för den smarta tekniken.

Läs mer

Hyresgäst i HSB Living Lab

Nyfikenhet är en bra egenskap för den som vill bo mitt i ett laboratorium. Hyresgästen Samuel Kronqvist bor i en lägenhet på 13 kvadratmeter i HSB Living Lab, där han får testa många nya lösningar för framtidens boende. Till exempel att duscha i återvunnet spillvatten.

Läs mer