Skip to main content

Hjälp hela vägen med laddstationer för elbil

 

Allt fler bostadsrättsföreningar vill installera laddstationer för elbil till sina fastigheter. ”Det är många bitar som ska falla på plats i rätt ordning i ett sådant projekt. Därför vände vi oss till HSB Göteborg och fick hjälp hela vägen, från förstudie till färdig installation”, berättar Stina-Kajsa Melin, ordförande i HSB brf Glasblåsaren i Surte.

"För många potentiella köpare idag är frågan om det finns laddplatser avgörande för om de blir intresserade av en bostad eller inte."

Sedan 2018 har HSB Göteborg erbjudit tjänster som omfattar hela eller delar av processen att installera laddplatser för elbil. Intresset ökar hela tiden, även om pandemin och rådande lågkonjunktur tillfälligt bromsat in antalet projekt, framhåller projektledare David Skarin.  

– Vi befinner oss i ett teknikskifte och biltillverkarna satsar enbart på fossilfria bilar framöver. Att bygga laddstationer är att investera för framtiden och klimatet. Det höjer också värdet på bostadsrätten. För många potentiella köpare idag är frågan om det finns laddplatser avgörande för om de blir intresserade av en bostad eller inte, säger han.

Helhetslösning
De allra flesta bostadsrättsföreningar väljer att ta hjälp med hela projektet.

– Vi åtar oss all konsultation, från de inledande undersökningarna av brf:ens förutsättningar till den avslutande besiktningen, med förmedling av en tredje parts besiktningsman, säger David.

Hur ser ett typiskt projekt ut?
– Vi börjar med att kartlägga föreningens befintliga elsystem. Ofta räcker inte elsystemet till, utan det behövs en ny elcentral, med grävarbeten i asfalten som följd. Vi sköter anbudsförfarandet mot leverantörer i alla delarna och vi kan hjälpa till att fylla i ansökan om bidrag från Naturvårdsverket. När arbetet drar igång byggleder vi hela projektet, så att allt klaffar i rätt ordning. Det kan vara svårt för den som inte är insatt att ha överblick i den här logistiken, säger David.

Trygghet för kunden
Från start till mål tar det ungefär ett år att få laddstationerna på plats, om inget oförutsett inträffar.

– När man väljer konsulthjälp från HSB Göteborg kan man vara säker på att få seriösa och duktiga entreprenörer som utförare i projektet. De entreprenörer vi samverkar med ser oss som en stor och trygg aktör, vilket också är en trygghet för våra kunder, säger David.

Han råder brf:er att tänka framåt när de gör sin projektering för antalet laddplatser.

– Även om man bara ansluter hälften av alla sina parkeringsplatser bör man förbereda så att alla platser kan få laddstolpar om det behövs senare. Det är tråkigt att behöva gräva upp asfalten en gång till.

Bra dialog
I HSB brf Glasblåsaren hade tankarna på elbilsladdning funnits i flera år, när man till slut kom till skott med en förstudie våren 2021.

– Vi ville passa på att utnyttja Naturvårdsverkets bidrag när vi hade chansen. Men vi hade ju ingen kunskap om hur satsningen skulle göras på bästa sätt, så vi vände oss till HSB Göteborg och fick hjälp med hela projektet. Bland annat behövde vi anlägga en ny elcentral. Arbetet flöt på bra och vi hade hela tiden en dialog med projektledaren David, berättar ordförande Stina-Kajsa Melin.

Förberett för framtiden
Föreningen, som består av 108 lägenheter, är van att jobba med utvecklingsprojekt. Individuell mätning och debitering av el kom på plats redan 2008 och investering i solceller gjordes 2018.

Alla medlemmar i föreningen såg positivt på investeringen i de nya laddstationerna.

– Även de som inte har en elbil själva har varit positiva. Det här höjer ju värdet på våra bostäder. Av totalt 81 p-platser har 36 försetts med laddmöjlighet. Men vi har förberett så att alla kan få el i framtiden. Vi började vår uthyrning efter sommaren 2023. Efterfrågan är ännu inte så stor, men konjunkturen kommer att vända. Det känner vi ingen oro för, säger Stina-Kajsa.