Skip to main content

Bovärdar ökar trivseln

I början av året etablerade Hyresfastigheter en ny organisation med bovärdar, för att skapa ett effektivare arbetssätt och komma närmare hyresgästerna. ”Bovärdarna bygger relationer och det innebär en trygghet för hyresgästerna att veta vem de ska vända sig till med frågor om sitt boende”, säger Rebecca Brorström, chef för Hyresfastigheter.

"Det innebär en trygghet för hyresgästerna att veta vem de ska vända sig till med frågor om sitt boende."

Den nya organisationen togs i drift den 1 januari 2023 och berör Hyresfastigheters 50 fastigheter, som omfattar 1 600 hyreslägenheter. Sju bovärdar var då på plats i fem geografiska områden: Kviberg/Kortedala/Partille, Centrum/Norr/Kungsbacka (två bovärdar), Stenungsund/Kungälv, Göteborg/Östra Centrum och Alingsås.

En dedikerad kontakt
Tidigare köptes fastighetsskötartjänsterna av HSB Göteborg, vilket innebar att hyresgästerna ofta mötte olika fastighetsskötare. Nu har de en dedikerad kontakt, bovärden i området, varje gång de har frågor om sitt boende.

Vad skiljer en bovärd från en fastighetsskötare?
– Bovärdarnas roll och uppgift har anpassats till de förhållanden som gäller specifikt för fastighetsskötsel av hyresrätter. Samtidigt har vi utökat ansvaret att omfatta mer än den traditionella fastighetsskötarrollen, säger Rebecca.

En viktig kugge
Bovärdarna håller i lägenhetsbesiktningar och ansvarar för visst underhåll, vad gäller beställningar av tjänster och kommunikation med underentreprenörer.

– Allt detta innebär att vi får enklare processer och mer renodlade roller, framhåller Rebecca.

Hon ser de nya bovärdarna som en viktig kugge i Hyresfastigheters helhetsleverans till hyresgästerna.  

– Jag tror att hyresgästerna uppskattar förändringen, att de upplever en kontinuitet och en trygghet. Den ökade effektiviteten ska mynna ut i ökad kvalitet och nöjdare hyresgäster. Medarbetarna ute på områdena är värdefulla medspelare, som kan agera praktiskt och ha viss koll på budgeten för det. Det är en bra känsla att vi gör det här tillsammans!

Stor spännvidd
Lars Rosell är en av de nya bovärdarna, ansvarig för området Stenungsund/Kungälv, men han är långtifrån ny på jobbet. Han har jobbat inom HSB Göteborg sedan 2002 och även varit bovärd i flera år innan organisationen gjordes om. Nu är cirkeln sluten och han är tillbaka i rollen som bovärd.

– Det jag gillar med jobbet är att det har så stor spännvidd. Jag gör lägenhetsbesiktningar och tar hand om beställningar i samband med mindre underhåll, en vattenläcka till exempel. Om det ska målas om eller läggas nytt golv, är det jag som lägger ut uppdraget på underentreprenörerna. Samtidigt gör jag de vanliga fastighetsskötaruppgifterna som hör till hyresrätten, berättar han.

Tillit och trygghet
Han trivs med det utökade ansvaret på jobbet.

– Man blir lite som en miniförvaltare som har koll även på budget och ekonomi. När året går mot sitt slut vet man hur mycket pengar som finns kvar och kan planera utifrån det, säger han.

Men framför allt uppskattar han att få träffa alla hyresgäster. Det uppstår en fin gemenskap med de boende.

– Folk känner igen mig och vågar fråga om allt möjligt. De känner tillit och trygghet, och det gör mitt jobb lättare. Man dimper ner i människors liv och får vara allt från psykolog till reparatör. Jag uppskattar det där, säger Lars och sammanfattar sitt jobb i några enkla ord:

– Hyresgästen i fokus och fastigheter i bra skick. Det är det viktiga.