Skip to main content

Demokrati stärker tryggheten

 

Vad kan HSB göra när oron i samhället smyger sig på och skapar en känsla av otrygghet i de lokala bostadsrättsföreningarna? ”Vi ska på olika sätt underlätta engagemanget i föreningarna. Det finns ett tydligt likhetstecken mellan trygghet och en fungerande demokrati”, framhåller Lena Carlberg, styrelseordförande i HSB Göteborg.

"En fungerande demokrati, med engagerade medlemmar, är oerhört värdefullt för att mota den otrygghet som många upplever idag."

Att bo tryggt har varit en grundpelare inom HSB sedan starten. Men under de senaste två åren har trygghetsfrågorna blivit mer påtagliga. Det handlar om människors oro för ekonomin – både den privata och föreningens – med anledning av höjda räntor och inflation. Men också en ”fysisk” oro som vuxit i takt med att gängkriminella dåd i bostadsområden blivit vanligare.

– Den upplevda tryggheten har fått sig en törn, det går inte att bortse ifrån, säger Henrik Wolfbrandt, ansvarig för parlamentarisk verksamhet.

Nya tjänster för ökad trygghet
HSB Göteborg jobbar på flera plan för att öka tryggheten i bostadsrättsföreningarna.

– Vi kan hjälpa till med inventeringar av bostadsområdets miljö, då man tittar på ljussättning utomhus till exempel. Vi har också två helt nya tjänster. Den ena riktar in sig på utredning av den olovliga andrahandsuthyrningen, som blivit vanligare idag. Den andra tjänsten omfattar kreditupplysning och juridisk bakgrundskontroll av personer som ska väljas in i styrelser, berättar Henrik.

Trygghetstjänster, kameror, lås och larm kan vara bra för att dämpa oron, fortsätter han, men grundproblemet löser man framför allt genom att medlemmarna intresserar sig för föreningens aktiviteter och lär känna sina grannar bättre.

– Vi har sett många exempel på att styrelser som jobbar med aktiviteter och dialog skapar en större samhörighet i föreningen vilket ger ringar på vattnet. Fler trivselskapande aktiviteter ger fler medlemmar på årsstämman, säger Henrik.

Demokratin är grunden
Demokrati föder trygghet, betonar Lena.

– En fungerande demokrati, med engagerade medlemmar, är oerhört värdefullt för att mota den otrygghet som många upplever idag. Men ingen som bor i HSB ska egentligen behöva känna så här. Vi kan se att HSB jobbar bra med trygghetsfrågor och har byggt upp olika stöd och verktyg som vi kan luta oss mot. Det gäller att hålla i nu och inte tappa den goda demokrati som är grunden i HSBs kooperation. Vi får aldrig ta demokratin för given, säger hon.

Det är ett faktum att det blir allt svårare att rekrytera nya krafter till brf-styrelser, vilket riskerar att försvaga demokratin.

– Ja, faran är att vi får in personer i styrelsen som bara ställer upp för att ingen annan ville, som kanske inte är de mest lämpliga för uppdraget. En engagerad och utåtriktad styrelse, som skapar god stämning i föreningen, har ju lättare att rekrytera intresserade medlemmar. En förening där grannarna känner varandra och tar ett gemensamt ansvar ökar tryggheten, säger Henrik.

Starkare organisation
Den 13 juni antog styrelserna för HSB Göteborg och HSB Malmö en plan för att genomföra en fusion mellan de båda föreningarna. Fusionen planeras att vara klar i januari 2026.

Vad kommer det här samgåendet att innebära för demokratifrågorna?
– Vi blir en starkare organisation inför framtidens utmaningar på många sätt. Fusionen kommer att ge oss möjligheter att avsätta mer resurser och bli ännu bättre i vårt stöd till föreningarna i demokrati- och trygghetsfrågorna, säger Lena.